Dogodki

Prihajajoči dogodki

Pretekli dogodki

Konferenca je potekala v organizaciji Univerze v Ljubljani, Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Narodnega muzeja Slovenije in E-RIHS, Evropske raziskovalne infrastrukture za dediščinsko znanost. Na konferenci so mednarodni strokovnjaki (znanstveniki, kustosi, konservatorji-restavratorji, študenti in drugi deležniki) delili svoje raziskave o vplivu kakovosti zraka v zaprtih prostorih na predmete v muzejih, knjižnicah in arhivih. Konferenca je bila organizirana kot hibridni dogodek v živo in preko spleta.

  • 20.09.2022: Slavnostna seja razširjenega konzorcija E-RIHS.si

Sodelavci Evropske raziskovalne infrastrukture za dediščinsko znanost – Slovenija (E-RIHS.si) so organizirali Slavnostno sejo razširjenega konzorcija E-RIHS.si, ki je potekala dne 20.9. ob 15h v Zbornični dvorani UL. Na ta način so proslavili podpis Aneksa k E-RIHS Konzorcijski pogodbi, s katerim se konzorciju pridružili Institut Jožef Stefan, Kemijski institut, Narodna in univerzitetna knjižnica, Univerza v Mariboru in Zavod za gradbeništvo (Slovenian national Building and Civil Engineering Institute).

Sodelavci Laboratorija za dediščinsko znanost so organizirali javno delavnico z naslovom Pomen in vloga vonjev v muzejski praksi. Dogodek je potekal 4. julija 2022 v hibridni obliki, tako v živo v Zbornični dvorani Univerze v Ljubljani kot tudi preko spleta. Na delavnici so udeleženci imeli moč spoznati več o vonju kot kulturni dediščini, vključno s primeri dobre prakse olfaktoričnih razstav in konservatorsko-restavratorskimi vidiki vonjev.

Mednarodno strokovno srečanje konservatorjev-restavratorjev, ki poteka v organizaciji Društva restavratorjev Slovenije in Skupnosti muzejev Slovenije, je tokrat gostil Posavski muzej Brežice. Na strokovnem srečanju je bilo kar devetdeset udeležencev iz Slovenije, sedem iz Hrvaške in trije iz Združenega kraljestva. Poleg plenarnega članka so udeleženci pripravili še enainsedemdeset povzetkov za razstavo strokovnih plakatov, ki bo odprta od 23. maja do 30. junija 2022. Med njimi je razstavljen tudi plakat E-RIHS.si.

V dneh od 9. – 12. maja 2022 je v prostorih Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (Tobačna ulica 5, Ljubljana) potekala praktična delavnica na temo čiščenja filmotvornih materialov. Delavnico je vodil priznani Dr. Paolo Cremonesi, ki je  konservatorjem-restavratorjem prikazal različne tehnike odstranjevanja  filmotvornih materialov s površine dediščinskih predmetov. Organizacijo delavnice je s ponosom podprlo tudi slovensko vozlišče E-RIHS.

Predavanja

  • Delavnica – Pomen in vloga vonjev v muzejski praksi 
  • Trdni delci v muzejskem okolju: spremljanje, modeliranje, blaženje posledic Dr. Josep Grau-Bove
  • Uporaba hidrogela pri ohranjanju kulturne dediščine Prof. dr. Pier Baglioni
English EN Slovenian SL