E-RIHS.si uspešen z dvema EU Marie Curie projektoma

Na EU razpisu Marie Skłodowska Curie sta bili uspešni prijavi postdoktorskega projekta dr. Floriane Coppola UNCERTIR in dr. Hassan Ebeida ISLAPAP. Raziskave bosta izvajala na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani, ki je ustanovna članica E-RIHS.si.

Tema projekta dr. Floriane Coppola bo negotovost meritev z neporušnimi metodami infrardeče spektroskopije, ki se uporablja za pregled zbirk, na osnovi česar se modelira učinek metod preventivnega konzerviranja. Te metode so povezane z neznano negotovostjo, zato se bo dr. Coppola tekom projekta UNCERTIR osredotočila na analizo vzrokov negotovosti. V projektu sodeluje tudi dr. Jasna Malešič iz Narodne in univerzitetne knjižnice in dr. Manfred Anders iz podjetja ZFB GmbH (Leipzig).

Dr. Hassan Ebeid bo raziskoval islamski papir in črnila, ki sta sorazmerno malo raziskana v primerjavi z evropskimi. Raziskave bodo osredotočene na analizo srednjeveških in modernih tekstov, kot tudi na izdelavo oziroma na recepture izdelave papirja ter črnila, pri čemer bo uporabljal metode in tehnike, ki so na razpolago na Fakulteti. Rezultati bodo bistveno pripomogli k razvoju smernic za preventivno konserviranje predvsem v knjižnicah in arhivih, ki hranijo zbirke islamskega papirja.

Obema iskreno čestitamo za izjemen uspeh!

Mentor obeh projektov je prof. dr. Matija Strlič. Več si lahke preberete na spletni strani HSSL.